Blog; Guasha edelsteen massage

Blog; Guasha edelsteen massage

Gua Sha betekent letterlijk: "schrapen" van "ziekten door gestagneerde energie".

Guasha massage is een traditionele Chinese schraapmethode die al meer dan tweeduizend jaar oud is en in veel Aziatische landen toegepast wordt. Bij deze massage wordt gebruik gemaakt van een schraper (Vaak edelsteen zoals bijvoorbeeld Jade, Rozenkwarts of Aventurijn) met als doel het verwijderen van afvalstoffen. Er bestaan verschillende vormen schrapers. Grote en kleine (lichaam en gezicht)tevens met verschillende golven/curves, die precies de vorm van het lichaam past.

Volgens de duizenden jaren oude Chinese geneeskunde stroomt aan de oppervlakte van ons lichaam de vitale levensenergie door energiebanen die met het inwendige van ons lichaam in verbindingen staan. Door deze energiebanen  ook wel meridianen genoemd worden de functies van onze inwendige organen beïnvloed en gestuurd.

Wanneer we vermoeid zijn of door stress slecht functioneren dan kunnen de afvalstoffen van het lichaam onvoldoende naar buiten afgevoerd worden door onze uitscheidingsorganen. Het bloed raakt zo vervuild en het lichaam zoekt een plaats om de vervuiling uit het bloed op te bergen. In veel gevallen blijken de weefsels onder de huid hier een belangrijke plaats te vormen. Hierdoor raakt ook de circulatie van de vitale energie verstoord wat weer door werkt in de functies van de inwendige organen. Hierdoor kan een situatie ontstaan die zichzelf in stand houdt.  Een belangrijke plaats vormt hier vooral de rug. De spieren langs de gehele rug  en vooral dichtbij de wervelkolom hebben een sterke invloed op de inwendige organen. De zenuwen, die  tussen de ruggewervels door uit het ruggemerg naar buiten komen, beïnvloeden de functies van de dieperliggende inwendige organen. Mede hierdoor is de huid van de rug een heel belangrijk gebied voor de behandeling.

De meest simpele benadering is dat je kan gaan schrapen op de plaatsen waar pijn of stijfheid of spierverharding zit. Op al deze plaatsen zit opgehoopte afvalstoffen waardoor een stagnatie van de vitale energiestromen en het bloed.

Door de druk van het schrapen ontstaat er een soort zuiging in de huid. Doordat afvalstoffen naar de oppervlakte komen, ontstaan er rode vlekken. Hoe chronischer de klacht hoe donkerder de vlekken kunnen zijn, dit kan variëren van licht rood tot paars en zelfs zwart.

Deze vlekken trekken binnen 3 tot 7 dagen weer weg. Een guasha massage lijkt hierdoor zéér pijnlijk, maar wordt door velen als bevrijdend ervaren.

Het schrapen zelf:

Deze steen houden we zo vast dat de onderkant van de steen in onze handpalm ligt en de bovenkant van de steen met de duim wordt vastgehouden. Zie plaatje. 

Met een flinke druk wordt de steen op de huid gedrukt die daarvoor met olie is in gesmeerd. Onder een hoek van ongeveer 45 graden wrijven we in de richting waarin we onze pols houden. We maken slagen van ongeveer  15 cm. Ongeveer 20 tot 30 slagen op dezelfde plaats en dan schuiven we zonodig op.

De huid wrijven we rijkelijk in met wat olie. Een olie gebruiken die de doorbloeding bevorderd of bijv. een combinatie van  dun insmeren met tijgerbalsem en daarna gewoon wat olijfolie daaroverheen. Is niets anders in voorraad dan gewoon plantaardige olie als smeermiddel gebruiken. Oppassen dat je de huid niet beschadigd met schrapen.

Tijdens het schrapen voel je verschil in de veerkracht en weerstand van de huid. Je voelt ook verhardingen waar je extra aandacht aan geeft. 

Guasha Massage kan worden toegepast bij heel veel verschillende klachten, zoals nek-en schouderklachten, rugpijn, krampen, gewrichtspijnen.

Véél water drinken na een guasha massage is absoluut noodzakelijk om de afvalstoffen via de nieren en de blaas af te voeren.

Contra Indicaties: wanneer géén Guasha Massage?

 • Koorts, griep, infectieziektes
 • Slechte algemene gezondheid
 • Ernstige vaataandoeningen
 • Hartfalen
 • Trombose
 • Bij gebruik bloedverdunners
 • Suikerziekte
 • Acute ontstekingen/pijn
 • Nierziekten
 • Te veel pijn
 • Zwangerschap
 • Extreme vermoeidheid/uitputting
 • Kwaadaardige aandoeningen

Guasha Massage kan worden geïntegreerd in een ontspanningsmassage, maar behoort niet tot de ontspanningsmassages. Deze massage is bedoeld om klachten weg te nemen.

Ga vooral niet "zo maar" te werk maar verdiep je een beetje waar je drukpunten liggen en je de juiste zones weet te raken. Strijk ook altijd van binnen naar buiten en over het algemeen naar het hart toe. In sommige gevallen naar het dichtst bijzijnde lymfe punt toe.

Op onderstaande tekening 1 en 2, zie je op welke manier je de steen gebruikt op je gezicht en in welke richting. 

Op tekening 3, zie je de drukpunten van je gezicht die in verbinding staan met je lichaam.

      

 

Pas een Guasha gezichtmassage toe aan je avond routine, voor wat selfcare en goede afsluiting van de dag! Klik hier voor verschillende GuaSha schrapers.

Geniet ervan! Liefs Sas

© 2014 - 2024 By-Sas | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel