Blog: Waarom een ontspanning ritueel

Blog: Waarom een ontspanning ritueel?

We leven in een haastige maatschappij waarin alles moet en het liefst gisteren. We eisen veel van onszelf. Het percentage burn-out en stress  klachten is abnormaal hoog, je hoort iedereen erover klagen. 

STOP! Laat jezelf niet gek maken, want voor wie doen we het allemaal? De buitenwereld? Om te kunnen pronken? Maar stel jezelf de vraag: Wat als jij wegvalt omwille van jouw klachten. 

  1. Gaat je werk dan gewoon door? 
  2. Zullen je collega’s je opbellen en vragen of ze iets voor je kunnen doen? 
  3. Hoe is je thuis situatie? Heb je een gezin? Denk je dat het nog fijn is als jij met een burn-out thuis zit en je gezin dendert als het ware gewoon door. Jij trekt dat niet want alles is je teveel. Eigenlijk is aankleden je dan al teveel of dat kopje thee zetten. En wat als je vrijgezel bent, denk je niet dat je wereldje klein zal worden? 

 

Enfin, voorkomen is beter dan genezen.

Want eenmaal in die cirkel van negatieve gevoelens en gedachten, is het nog moeilijker een mind-set te maken om eruit te komen.

Dus wees verstandig en pak je momenten waar het maar enigszins kan of plan ze in.

Ja, super moeilijk, ik weet er alles van, geloof me. Ik ben een streber eerste klas en wil iedereen altijd maar helpen en plezieren. En met mijn perfectionisme denk ik ook altijd het zelf beter te kunnen dan een ander of net wat efficiënter …. hahahaha. Maar we zijn geen God. En serieus, we hoeven het echt niet alleen te doen.

En dat is eigenlijk de eerste stap naar een nieuwe JOU.

Ik zeg echt niet dat je moet ophouden om hard te werken of overuren te maken of die deadline moet negeren, echt niet. Soms zitten er dagen tussen dat je net even een tandje harder moet lopen, meer tijd/uren moet investeren. Maar onthoud, neem het jezelf vooral voor om tussendoor, dat ene vrije momentje te pakken voor eigenliefde. 

Ga wandelen, fietsen of kleuren desnoods. 

Maar om echt even daadwerkelijk tot jezelf te komen, écht even rust vinden en jezelf erna als herboren voelen, is met een goede ontspanning. 

Dus ga tijdens het wandelen letterlijk even zitten op een fijn rustig plekje (liefst in de zon en mooi uitzicht) Sluit je ogen voor een moment en luister naar de rust. De wind, vogels, de golven van de zee, de bladeren aan de bomen en naar je eigen ademhaling. Haal rustig en diep adem in via de neus en laat deze vervolgens via de mond weer rustig eruit. Herhaal dit een paar keer en blijf luisteren met je ogen dicht. 5 minuten is al voldoende. Je kan dit qua minuten opbouwen bij iedere wandeling.

Of creëer een fijne plek thuis om dit te doen.

Je kan ook voordat je in de ochtend je bed uitstapt, een ritueeltje doen.  Blijf bijvoorbeeld nog even 10 tellen zitten op het randje van je bed en adem een paar keer rustig in en uit en laat jezelf weten dat je trots op jezelf bent! hahaha want he, als jij het niet doet, doet misschien niemand het vandaag. Een heerlijke mood aura spray kan hierbij helpen.  Lees verder door, om te ontdekken wat geur, etherische oliën en edelstenen voor je kunnen doen.(klik hier om naar aura spray's en rollers te gaan).

Maar dit kan je ook doen op het moment dat je naar bed toe gaat in avond. Sluit de dag af met positieve woorden tegen jezelf, overdenk de dag en ga voor jezelf na of je het mogen anders zou doen of wat je gaat doen. En sluit af door te zeggen: morgen is er weer een dag, wat dan komt, behandelen we dan en niet nu meer. Je kan je namelijk wel "druk maken" over een sollicitatie gesprek, meeting of werkzaamheden, maar als jij niet uitgerust bent, kom je de volgende dag minder scherp uit de hoek, op alle vlakken en dat kan je ook niet gebruiken. Ook hier zijn heerlijk slaap stimulerende aura spray's voor.

En wat denk je van dat 4 uurtje aan het einde van de middag. Hét moment dat je eigenlijk pauze hebt voordat je de laatste werk uren ingaat maar je die eigenlijk niet kan nuttigen omdat er nog veel te doen of te regelen valt. STOP. Gun jezelf even 15 seconden tot 1 minuut desnoods. Ga rustig zitten op een stoel met twee voeten op de grond. Adem een aantal keer diep in en uit. Luister naar je eigen ademhaling en misschien het tikken van de klok. Laat dat tikken je niet zenuwachtig maken maar juist een golvende beweging naar een rustige luchtbubbel waar jij even centraal mag staan. ( ja, ook hier heb ik een super ZEN aura spray voor) hahaha handig he?! Maar eerlijk, na dat even gedaan te hebben, het lieft natuurlijk langer dan die ene minuut ; ) zal je jezelf voorzien hebben van hernieuwde energie! En kan je erna nog even knallen desnoods.

 

Een andere manier van totaal ontspanning is een bad.

Het warme water omhelst je als een “big hug” en maken je spieren soepel. Als je hierbij je ogen sluit en aan niks denkt of juist een rustige podcast/playlist luistert, kan je jezelf even weg wanen. Als je dan toch in bad stapt, is het fijn als je er hulpstoffen bij doet die je helpen ontspannen. 

Denk aan: 

Epsom zout 

Epsom zout is een vorm van zout die veel magnesium bevat. Deze vorm van zout komt in de vrije natuur maar op een paar plekken voor. Gelukkig is het ook mogelijk om Epsom zout te maken. Dit kan door zwavelzuur te neutraliseren met dolomiet. Dit is een bepaalde vorm van zout die koolstof en magnesium bevat. Epsom zout is van zichzelf erg instabiel en op zoek naar koolstof voor een chemische reactie.

Dankzij het hoge magnesiumgehalte heeft dit mineraal pijnstillende deugden die je in staat stellen om pijn in verband met reuma en artritis te verlichten. Bovendien is het perfect voor atleten omdat het pijn en kramp vermindert en het herstel na trainingen versnelt

Ongetwijfeld het belangrijkste voordeel van Epsom zout is de werking tegen stress. Dit heeft te maken met de enorme boost aan magnesium die je lichaam krijgt. Deze hoeveelheid magnesium zorgt er voor dat cortisol, het stresshormoon, afgebroken wordt. Omdat cortisol voor een deel uit koolstof bestaat, wordt de stof ook afgebroken als gevolg van de chemische reacties met het instabiele Epsom zout.

Cortisol wordt door ons lichaam aangemaakt als een reactie op stress. Dit is nuttig in sommige gevallen, bijvoorbeeld als er een beer achter ons aan zit. Helaas wordt deze stressreactie ook getriggerd door allerlei

dingen die niet rechtstreeks gevaarlijk zijn, zoals deadlines en functioneringsgesprekken. Hierdoor kan het gebeuren dat je langdurig last hebt van hoge cortisolwaarden.

Als je langdurig last hebt van hoge cortisolwaarden heeft dit allerlei ongewenste effecten. Cortisol remt bijvoorbeeld de ontwikkeling van de spieren, onderdrukt het immuunsysteem en zorgt ervoor dat er minder collageen wordt aangemaakt in de huid. Epsom zout is een van de meest effectieve manieren om het overschot aan cortisol in te dammen en daarom wordt het steeds populairder.

 

Etherische oliën

Pure, natuurlijke etherische olie is een prachtig product van de natuur. Maar ook een heel krachtig product waarmee je met respect om moet gaan.

Bij juist gebruik zijn etherische oliën zeer veilig en goed voor onze gezondheid. Maar in grote hoeveelheden kunnen ze giftig zijn en juist gevaar opleveren voor de gezondheid. Daarom is een juist etiket op de etherische olie van groot belang.

Het werkelijke gevaar van etherische olie is afhankelijk van het type olie (de waarschuwingen die op het etiket staan), de totale hoeveelheid in de verpakking, de manier hoe het bewaard wordt en de manier waarop het gebruikt wordt.

Er zijn etherische oliën die bijtend zijn op de huid zoals tijm olie maar ook die volkomen veilig zijn zoals lavendel olie. Lavendel olie kan dus zonder problemen puur op de huid toegepast worden, tijm olie alleen bij voldoende verdunning.

Etherische olie mengt niet met water en blijft op het water drijven. Een paar druppels in het badwater doseren zal er waarschijnlijk toe leiden dat de olie puur op het water drijft en daardoor je huid kan irriteren.

Als je de etherische olie mengt met een emulgator zoals een  beetje badzout, een eetlepel volle melk of room of een eetlepel melkpoeder en in het begin dat het bad volloopt dit mengsel met de etherische olie meteen toevoegt, dan wordt de olie goed door het water gemengd. En kan je heerlijk genieten van een ontspannend of opwekkend bad.

 

Edelstenen

Of je er nu in geloofd of niet, dat edelstenen helende krachten hebben, maakt niet uit. De stenen doen toch wel hun werk.

Het werkende element in edelstenen komt uit de energie of de trillingen die de steen in zich heeft. Dit klink misschien wat “zweverig” maar als je je er klein beetje in verdiept, dan zul je moeten toegeven dat het ergens toch wel weer logisch moet zijn…

Energie in edelstenen. Het is al lang geleden natuurkundig bewezen dat alle materialen energie bevatten. Deze energie uit zich in trillingen. Immers, alles is opgebouwd uit moleculen, die weer uit atomen bestaan. Deze atomen bewegen door middel van trillingen. Deze (zeer) complexe materie is dus wetenschappelijk aangetoond. Dit geldt eigenlijk voor alles. Hout, glas, plastic, beton, bakstenen en dus ook edelstenen. 

Door de trillingen van de atomen in de edelsteen, komt er dus energie vrij. En iedere edelsteen kent eigen, unieke, trillingen.

Dat het menselijk lichaam ook uit energie bestaat, is volkomen duidelijk. Het bestaan van de zogenaamde energiebanen, ook meridianen genoemd, hebben we allemaal wel van gehoord.

Energiebalans in de mens door edelstenen

Het klinkt meer dan aannemelijk dat iemand die ziek is, pijn heeft, ongelukkig is of “gewoon niet lekker in zijn/haar vel zit”, een verstoorde energiebalans heeft. 

De trillingen in het lichaam van deze persoon lopen als het ware uit de maat. Afhankelijk van wat er precies aan de hand is, moet er dus iets veranderen om de balans in de lichaamsenergie terug te krijgen. Edelstenen met specifieke energie-krachten/trillingen kunnen daar bij helpen. 

Door de juiste edelsteen te gebruiken of te dragen bij een verstoorde energiebalans, neemt het lichaam het ritme van de trilling van de edelsteen over. Hierdoor komen de trillingen in het lichaam van deze persoon weer in de juiste maat en kan de energiebalans – uiteindelijk – weer worden hersteld.

 

Geur

Geur doet een hoop met mensen. Bij de geur van lekker ruikend eten, krijg je spontaan honger. Ruik je een sterke gaslucht ben je gelijk allert. Bij een fijne parfum of aftershave kunnen fijne gedachtes binnen komen.

Als je tijdens het ontspannen de geur van lavendel, rozen of kamille ruikt, zal je je ook gelijk rustiger voelen.

Ruik je Sandalwood, ceder, Patchouli of gember kan dat lust opwekken of diepgang geven aan je ritueel of gedachtes.

Met de opbeurende geur-tonen van citrus zal je vrolijkheid en energie opwekken en een verkwikkend en vitaal gevoel geven. Dat zelfde geldt ook voor pepermunt.

 

Bloemen en kruiden

Ja, ook bloemen en kruiden kan je aan je bad toevoegen. Veel bloemen, planten en kruiden worden ook gebruikt in crèmes en zalfjes. Voor zowel beauty producten als medicinale. (Klik hier voor een overzichtslijst welke bloemen en kruiden, je waar voor kan gebruiken).

Op de site vind je leuke/fijne samenstellingen voor bad ritueel ideeën. Binnenkort zullen ze ook kant en klaar verkocht worden bij By-Sas, dat proces is in werking.

© 2014 - 2024 By-Sas | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel